måndagen den 2:e april 2012

Carpaccio med ramslökspesto

En riktigt tunt skivad oxfilé serverad på en assiett med några gröna blad och en pikant dressing är en frisk förrätt för oss med förkärlek för rött kött. Men det är viktigt att skivorna är riktigt tunna - gärna så tunna att det vita porslinet lyser genom köttet när det läggs på tallriken


En tunt skivad carpaccio med några salladsblad och lite ramslökspesto.
Svårare än så är det inte.

 

Carpaccio med ramslökspesto

400 gram tunt skuren oxfilé (recept för 4 pers.)
1-2 msk ramslökspesto som späs ut med lite rapsolja.
50 g salladsblandning (t.ex. mâche, ruccola och ramslök)
Saft av pressad citron
Flingsalt och grovt malen svartpeppar

Börja med att skiva köttet. Att skära riktigt tunna skivor av en oxfilé är lättast när köttet är halvtinnat. Om skivorna ändå skulle bli för tjocka går det bra banka ut dem i efterhand eller klappa ut dem i samband med att man lägger upp dem på tallriken. Låt därefter köttet vila i kylskåpet ett tag. Dels för att inte riskera att köttet fortfarande är otinat när det serveras, dels för att det är viktigt att rätten serveras riktigt kall. Strax innan servering ringlar jag lite ramslökspesto över köttet och dekorerar med lite citronslungad sallad. Det hela avslutas med en nypa flingsalt och lite svartpeppar över varje assiette. Voilà!


2 kommentarer:

  1. Ramslök finns även i riktiga mängder på de kalkrika platåbergen i Västergötland. T ex på Kinnekulle, där ramslökssoppa står på menyn på de lokala matställena så här års. Trädgårdsdesignern Hannu Sarenström, bosatt på Kinnekulle, är en av dem som delat med sig recept på ramslökssoppa i sina kokböcker. Recept på denna soppa finns även i boken Gästgivargår´n av Stefan Jarl - om Forshems gästgivargård, belägen vid Kinnekulles fot. Hälsn Agneta Svanholm

    SvaraRadera
  2. Tack Agneta, för värdefull information! /Malena

    SvaraRadera