tisdag 24 mars 2015

Två sorters ramslökssill

Ramslöksgravad sill

Tänk inte tanken på "lätt-produkter" när du gör ramslökssill. Fettet måste finnas för att ramslöken ska smaka gott i såsen. Tänk även på att använda så fet sill som möjligt. Vid inläggning av sill i lag (salt eller sur) dras vatten ut ur fiskköttet. Inläggningen har med andra ord en uttorkande effekt som gör sillen hård. Dock påverkas inte fettet i köttet så ju fetare sill du använder desto mjukare blir den inlagd. Den inlagda sillen är hållbar i ca en vecka.

Handla hem 1/2 kg nyfångad sill som du stoppar i frysen i minst tre dygn. Jag valde att köpa färdigfiléad sill som jag enbart behövde ta bort bort skinnet på. Lägg de upptinade filéerna i en ättikslag gjord på 1 dl perstorpsättika, 7 dl vatten och 1/2 dl salt och se till att filéerna är täckta av lag medan du låter sillen ligga svalt mellan 8-24 timmar. När sillen är vit inuti är den klar.

ramslökssill
Idag blev det nygravad ramslökssill till lunch

Till ramslökssåsen behöver du 1-2 créme fraîche och 2-3 dl majonnäs (Hellmans majonnäs är godast) som du blandar med 1-2 dl finhackad ramslök alt. torkad ramslök. Smaka av med salt & peppar. Blanda med sillen som du tagit upp ur lagen. Skär eventuellt sillen i mindre bitar om så önskas. Låt sillen dra i såsen i ett till två dygn för att smakerna ska utvecklas. Garnera gärna med några fint strimlade ramslöksblad vid servering.

Ramslökssill "the easy way"


Det finns en anledning till att det kallas för 5-minuterssill

Det blir alltid glada miner och tusen frågor om den inlagda sill vi brukar bjuda på när vi är ute på matmässor runtom i landet. Här är receptet som räcker till tre burkar  - typ Ikeas syltburkar. Om du tycker det blir för mycket kan du dela receptet med tre.

1 burk, 400 gram Hellmanns majonnäs
1 burk, 5 dl crème fraîche
3 dl torkad ramslök - finns att beställa på min hemsida www.ramslökbymalena.se
3 paket Abbas 5 min-sill i hela filéer
Lite salt & peppar

Blanda majonnäs, crème fraîche och ramslök och skär sillen i små läckra bitar. Blanda och smaka av med salt och peppar och låt vila några timmar... och den blir än godare dagen därpå.

Smaklig spis!2 kommentarer:

  1. Jag kan verkligen rekommendera detta. Det var hur gott som helst.

    SvaraRadera
  2. Jag måste bara tipsa dig om den här, helt underbart gott. Näringsjäst, som även kallas bjäst finns att köpa på hälsokosten och påminner lite om permesan i smaken.

    http://whisperingearth.co.uk/2015/03/27/wild-garlic-spot-the-difference-and-foraging-dates/

    SvaraRadera