tisdag 19 maj 2015

Vispat ramslökssmör

Jag hade nöjet att besöka restaurang "Tryne till Knorr" i Malmö förra hösten och blev där bl.a. serverad ett fluffigt härligt citronsmör tillsammans med små grillade kronärtskockor med en tunn skiva comté på toppen. Inspirerad av detta fantastiska smör har jag nu gjort mitt eget vispade ramslökssmör. Till skillnad från vanligt rört eller mosat kryddsmör tycker jag att det vispade smöret tar fram smakerna på ett helt annat sätt. Skitgott helt enkelt!

kryddsmör med ramslök
Små söta smakbomber av smör.... och ramslök så klart 

Ett knippe ramslök
ca 1 dl vanlig smaklös rapsolja
ett par droppar citron (tillsätt gärna mer syra och gärna även rivet citronskal om smöret ska serveras till fet fisk)
en nypa salt
ca 250 gram rumstempererat smör
ev. lite fint hackad ramslök att blanda ner i det färdigvispade smöret.

Kör den sköljda ramslöken (blad, stjälkar, och blommor) i mixer med rapsolja, salt och citron. Det ska vara mycket smak i oljan innan du blandar den med smöret. Därefter lägger du smöret i en bunke, startar vispen och tillsätter olja efter smak. Var försiktig i början då smöret gärna skvätter om det inte hunnit bli tillräckligt varmt (vis av erfarenhet). Vispa tills smöret är riktigt fluffigt. På slutet kan man tillsätta lite finhackat kryddgrönt för att få mer struktur på smöret. Sätt in smöret kylskåpet så det hinner bli svalt innan servering.

Istället för att frysa in ramslökssmör har jag i år valt att frysa in den ovan beskrivna ramslöksoljan. Inte för att jag tror att hållbarheten blir så mycket bättre (vaken olja eller smör tål mer än ett par månader i frysen innan det härsknar) men jag inbillar mig ändå att det kommer smaka bättre om jag fryser in lite lite koncentrerad ramslöksolja istället för ett färdigt ramslökssmör. Fryst smör har en tendens att smaka "fryst", hur väl man än förpackar och skyddar det.

Smaklig spis!




1 kommentar:

  1. Hur mycket torkad ramslök tar man till receptet med ramslökssmör?/ Carina Johansson

    SvaraRadera