måndag 26 oktober 2015

Vad är ramslök och inte ramslök?

Ramslök, Allium ursinum, är en lökväxt som är släkt med bl.a. gräslök och vitlök. Den påminner faktiskt lite om båda i både doft och smak - som en mild vitlök eller en smakrik gräslök. Det är vanligen bladen som används i matlagningen men hela växten är ätlig. Den kan i sitt utseende förväxlas med blad från liljekonvalj och tidlösa som båda är giftiga. Om du är osäker kan du mosa ett blad mellan fingrarna. Känner du då ramslökens väldoft kan du känna dig trygg och äta bladen med välbehag. 


ramslök
Ramslök, liljekonvalj och tidlösa. 

Ramslöken växer gärna i tuvor om 20-30 lökar och blir ca 20-40 cm hög. Den spirar vanligtvis med två blad från vardera lök. Lökarna är avlånga och smala, mellan 2-4 cm - i sällsynta fall ända upp till 6 -7 cm långa. Ramslöken förmerar sig dels genom att lökarna delar sig och dels genom att dess frökapslar tappar sina frön till marken. Till skillnad från många andra lökar bildas det inga topplökar, sk. bullbiler på ramslöken men liksom de flesta andra lökväxter vissnar även ramslöken ner efter blomning. 


topplök, sk bulbiller, från skogslök/kajplök
Skogslöken med sina topplökar, sk. bulbiller i blomställningen


Ibland kallas ramslöken felaktigt för skogslök. Skogslök, Allium scorodoprasum, eller kajplök som den lokalt kallas för på Gotland är en vildväxande släkting till purjolöken. Även den en fantastiskt fin vårprimör som är god att göra soppa på. Skogslök heter Sand Leek på engelska men ska för den sakens skull inte förväxlas med vår sandlök, Allium vineale. 


Ramslökens nordamerikanska släkting Allium tricoccum
Allium tricoccum - ramslökens nordamerikanska släkting

Ramslök kallas på engelska bl.a. "ramson", "wild leek" och "wild garlic". Det gör även dess nordamerikanska släkting, Allium tricoccum. Den är något lilafärgad i stjälken och till skillnad från ramslök kommer blomman efter det att bladen vissnat ner. Den lär smaka ungefär som vår ramslök och det är vanligt att även tillaga löken och stjälkens nedre del t.ex. picklad eller friterad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar