Torkad ramslök - hur du lyckas bäst med torkad ramslök


Jag var först skeptisk till torkad ramslök. Mycket på grund av att de blad jag själv torkat blivit "gräs(l)iga" men även för att jag inte visste hur jag bäst skulle använda den. Med tiden har jag lärt mig att den behöver fett som smakbärare och nu finns det ingen hejd på användningen. Torkad ramslök används dagligen. Ramslök är dessutom ett lysande alternativ till lök och vitlök för den som har IBS och känslig mage och som torkad finns den tillgänglig året runt.  Förvara din torkade ramslök i en lufttät burk. Då håller den sig fin i flera år... men bäst är den ändå när den används.


På hemsidan www.ramslökbymalena.se kan du beställa 
ramslöksprodukter och torkad ramslök av bästa kvalitet




Tänk på detta om du vill lyckas med torkad ramslök


1. Ju fetare desto bättre

Torkad ramslök passar bra ihop med feta produkter. Fettet fungerar som smakbärare och tar fram smaken i de torkade bladen. Därför går det utmärkt att blanda torkad ramslök med feta mejeriprodukter som smör olja och majonnäs. Ramslök funkar även bra till lamm, fläsk, fet fågel och fisk.


2. Känslig för långvarig upphettning 

Precis som färsk ramslök är även torkad ramslök känslig för värme och långvarig upphettning. Den bör därför tillsättas sent vid tillagning av t.ex. soppa och bara få ett uppkok innan servering. Vid tillagning av t.ex. en potatisgratäng med ramslök kan det vara klokt att tillsätta ramslöken först i slutet av tillagningen eller korta ner tillagningstiden genom att förkoka potatisen alt. använda den i en "köpegratäng" som värms en kortare stund i ugnen. Lite värme kan samtidigt hjälpa till att plocka fram smaken i de torkade ramslöksbladen. Testa t.ex. att ha en nypa torkad ramslök i smält eller skirat smör eller i en hollandaise.


3. Behöver tid för att smakerna ska komma fram

Torkad ramslök kan behöva lite tid för att smakerna ska sätta sig. Om man t.ex. gör ramsklökssill, en färskost eller en dippa med ramslök kan den med fördel göras dagen Används torkad ramslök däremot i en varm rätt som t.ex. i en soppa, en hollandaise eller i ett skirat smör infinner sig smakerna direkt.


Tips på användning av torkad ramslök


Ramslökssmör

Här gör sig den torkade ramslöken jättebra då jag kan tycka att färsk ramslök tenderar bli för skarp i ett ramslökssmör. På bilden har jag vispat smör och olja med ramslök, lite salt, peppar och gnuttens citron. Jättegott!


Ramslöksmajonnäs

Enkelt och gott att blanda torkad ramslök med sin favoritmajonnäs (t.ex. Hellmans om man inte slår sin egen). Låt gärna vila en stund innan användning. Ett lika givet tillbehör till viltburgaren som till fredagsräkan.

 

Ramslökssoppa 

En balansgång mellan att få de torkade bladen mjuka och inte låta koka för länge så att ramslöken tappar smak. Här är ett förslag på en god soppa där jag använt torkad ramslök

 

Ramslökskorv

Gör din egen korv och krydda den med torkad ramslök. En fet färs på lamm, vilt eller fläsk med späck och bacon gör sig jättebra med torkad ramslök. 

 




 



Hummus med ramslök
Här går det utmärkt att ersätta vitlök och persilja med ramslök. Mixa en burk sköljda kikärtor med 1 dl olja, saften av en halv citron och en ordentlig nypa ramslök samt salt och peppar. Gott som tillbehör till grillat, stekt kött och fisk, bredvid en sallad eller ovanpå en smörgås.


Fetaoströra med ramslök 

En burk Apertina fetaost i saltlag (200 gram) som mixas med 3 msk torkad ramslök och ca 1 dl neutral olja beroende på hur lös man vill ha den. Inga övriga kryddor behövs. Gott ovanpå ett kex eller som tillbehör till t.ex lamm och rostade grönsaker



Pasta
En ramslökspasta görs enkelt genom att  blanda ramslök i pastadegen. För läckert grön pasta som den på bilden hettas en skvätt olja upp till ca 80 grader som sedan blandas och mortlas med torkad ramslök innan röran blandas ner i pastadegen. 

 
Skirat eller brynt smör med ramslök 
Som ramslökssmör fast godare då värmen från det skirade smöret än bättre tar fram smaken av ramslök. Gott och vackert att skeda över vit grillad fisk tillsammans med potatismos eller över en pasta. 

 




Ramslökssill 
Torkad ramslök, majonnäs och crème fraîche. Det är ingredienserna till såsen jag blandar med sillen (abbas 5-min sill). Det blir utan tvekan smörgåsbordets godaste sill. Jag lovar!

 

I en potatisgratäng

Gärna med förkokt potatis eller i en "köpegratäng" då ramslök kan tappa smak vid långvarig hetta. Det går även bra att tillsätta lite flingsalt och ramslök när gratängen kommit ut ur ugnen. Det blir både dekorativt och gott.

 






Färskost med ramslök
Blanda gärna osten dagen innan den ska serveras och servera den inte iskall. Smakerna kommer bättre fram när den inte är kylskåpskall. Till 200 gram Philadelphiaost (eller egen färskost) har jag ett par matskedar torkad ramslök, lite salt och peppar och några droppar citron.

 

Kesosmörgås med ramslök

Superenkelt med några flingor ramslök på smörgåsen. Lite salt förhöjer smaken.

 

Bea eller hollandaise med ramslök
Funkar mycket bra med torkad ramslök. Lite mildare än den med nyplockade blad. Här är recept på min favorithollandaise

 

Parmesanostcreme
Arlas smaksatta créme fraiche "Parmesan och vitlök", en rejäl hög med finriven parmesan av god kvalitet, salt och peppar och ramslök. Kör i mixer och låt mogna till nästa dag.


Ramslöksbröd
Gott att ha ovanpå bröd som ett focacciabröd eller  pampuschky (se nedan) tillsammans med flingsalt   och smör eller olja. När ramslöken används i degen blir brödet extra gott att rosta för det är när man brer smör på den nyrostade skivan som ramslökssmaken i brödet verkligen kommer fram. 

 










Pampuschy

Det ukrainska brytbrödet penslas med olja eller smält smör direkt det kommer ur ugnen.  Sedan på med torkad ramslök och flingsalt och hela köket kommer dofta underbart. Sältan bryter  fint mot det lite sötare brödet som med fördel serveras till soppa. 


Ramslöksolja 
Hetta upp en neutral olja till ca 80 grader innan den mixas med den torkade ramslöken. Smaksätt med salt, vitpeppar och saft från en citron. Gott över en pastarätt, en sallad eller som kall sås till t.ex. kyckling och lax.

 


 

Ramslöksvinägrett

Mixa 2/3 ramslöksolja med 1/3 citron/vinäger och en klick sötstark senap, salt och peppar. Den på bilden är silad genom duk. 


Pesto  

En god ramslökspesto får du genom att mixa    ramslöksoljan ovan med rostade nötter och därefter blanda ner finriven parmesan. Torkad ramslök är mildare i smaken än nyplockade blad. Att riva ner färsk lök/vitlök ger extra sting och några blad av spenat ger klorofyll och en härligt grön färg.

 

På rostat bröd
Över mozzarellaost och tomat på en skiva rostad levain tillsammans med flingsalt och en god olivolja.

I en potatissallad

Åter igen tillsammans med majonnäs eller andra feta produkter. Allra bäst med lite ramslökskapris på toppen.










Ramslökssalt

Blanda med flingsalt och ha i en liten saltskål på matbordet eller mixa fint tillsammans med ett milt himalayasalt och häll i en ströare för bordssalt. Vi kallar det för "äggasalt" för det är så gott på nykokta frukostägg. 







Kommentarer

  1. Hej!
    Tack för dina fina tips! Nu ska jag testa göra pålägg med PåMackan och ramslök!
    Hälsningar från Helsingfors - Helena

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Var finns ramslöken?

Vad är ramslök och inte ramslök?